Wij speuren voor jou het net en kookboeken af voor de lekkerste maar ook oningewikkelste gerechten. Kook en smul!
GEBAKKEN PERZIKEN, VANILLE-IJS EN TIJMHONING
recept van Zarahome
Ingrediënten
Voor 6 personen | 10 min | Gemakkelijk
6 perziken
1 kuipje vanille-ijs
100 g honing
6 kleine zandkoekjes
2 takjes tijm
1 citroen
50 g boter
- Snijd de perziken in tweeën en verwijder de pit.
- Leg ze in een kom.
- Smelt de boter in een steelpan. Dompel de perziken in de hete boter.
- Bak of rooster de perziken op een barbecue gedurende 10 minuten.
- Smelt de honing met de tijm en het sap van een halve citroen in een steelpan. Laat 30 minuten trekken.
- Verkruimel intussen de zandkoekjes.
- Leg de perziken op een bord met een bolletje vanille-ijs in het midden.
- Bestrooi met de koekkruimels, voeg de honing toe en versier met een paar takjes tijm.
*****
AMERICAN PANCAKES
recept van Meersmaak
American pancakes recept (25 stuks)
Ingrediënten
- 250g patisseriebloem
- 500 ml melk
- 4 eetlepels suiker
- 4 koffielepels bakpoeder
- 20 g goede boter
- 2 eieren
- snuifje zout
Bereiding
- Meng de bloem, de suiker, het bakpoeder en een snuifje zout in een kom.
- Smelt de boter.
- Meng de gesmolten boter, eigeel en de melk in een andere kom.
- Klop het eiwit stijf.
- Voeg het eimengsel bij de bloem en roer voorzichtig om.
- Spatel er het geklopt eiwit heel traag onder.
- Laat 10 minuten rusten.
Bak de pancakes op de plancha (of koekenpan). Wij bakken graag in een beetje goede boter dus daar hebben we ons wel aan bezondigd. Vul een ijsschepper met deeg en giet uit op de plancha. Herhaal totdat je plancha of pan vol ligt. Als de bovenkant droog wordt de pancakes omdraaien en goudbruin bakken. Dien op met maple syrup en verse aardbeien. Smakelijk!
*****
COQUILLES A LA PLANCHA
Recept voor coquilles a la plancha met aardbeiensalsa
(Voor)bereidingstijd: 10 min
Tijd om te marineren: 1 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Nodig voor 2 personen:
2 handjes rijpe aardbeien
1/2 sjalot, fijngesnipperd
2 el rucola en basilicum, fijngesneden
1 el rode wijnazijn of meer naar smaak
6 coquilles
Peper en zout, naar smaak
1 el olijfolie
Een paar blaadjes rucola en basilicum, in fijne reepjes gesneden voor de afwerking
Werkwijze
Was de aardbeien onder de koud water kraan en verwijder de kroontjes. Snijd ze in blokjes.
Meng de aardbeienblokjes, de sjalot, azijn en fijngesneden rucola en basilicum in een kleine mengkom. Voeg peper en zout toe naar smaak.
Pas de kruiding aan tot je een mooi evenwicht vindt tussen zoet en zuur: heb je heel rijpe aardbeien, voeg dan wat meer azijn toe. Zijn ze daarentegen niet echt zoet, dan kan je een weinig suiker toevoegen of balsamico azijn gebruiken in de plaats).
Spuit wat olijfolie op de hete plancha. (In een pan lukt het ook, natuurlijk!) Dep de coquilles droog en kruid ze met peper en zout. Leg de coquilles op de plancha en laat ze gedurende 3 min bakken zonder ze om te draaien. Je zal de coquilles zien wit worden tot halverwege. Keer ze nu om bak ze nog 2 min verder.
Leg de coquilles op een serveerschaal en schik op elke coquille een volle lepel aardbeiensalsa. Werk af met de reepjes rucola en basilicum.
*****
RODE MUL A LA PLANCHA
recept van Bijzonder Spaans
Voor 2 personen
6 rode mulletjes
beetje bloem
gerookte paprikapoeder
peper en zout
peterselie, fijngesneden
Maak de mullen schoon of laat ze schoonmaken door je visboer.
Wentel ze door de bloem en bestrooi met gerookte paprikapoeder.
Verhit 2 eetlepels olijfolie op de plancha en bak de mul op middelhoge temperatuur aan beide kanten knapperig en gaar.
Bestrooi met peper en zout en peterselie voor je ze serveert.
*****
Italiaanse bol spek en ei
recept van BBQ-Helden
Ingrediënten
- 4 flinke Italiaanse bollen
- boter of kruidenboter
- 24 plakken ontbijtspek
- 100 gram spekblokjes
- 4 rauwe eieren
- Versgemalen zwarte peper
- zout
- geraspte kaas
- paprikapoeder
Bereiding
- Bereid een barbecue voor voor een indirecte bereiding met een keteltemperatuur van rond de 185ºC
- Snij de bovenkant van de bol af. Deze kan je weggooien, gaan we niet gebruiken
- Hol de bol uit en hou een rand van een centimeter over
- Smeer de binnenkant in met boter of kruidenboter
- Leg kruislings 6 plakken ontbijtspek in de bol en over de rand
- Vul elke bol met 25 gram spekblokjes
- Leeg in elke bol een ei
- Bestrooi de bol met wat zwarte peper, zout en Italiaanse kruiden
- Leg de bollen zo ver mogelijk van de hitte op het rooster en sluit het deksel
- Draai de bollen na 20 minuten een halve slag en sluit weer het deksel.
- Kijk na weer 20 minuten of de spek naar je zin is. je weet zelf wel wat je lekker vind.
- Strooi nog wat geraspte kaas over elke bol met wat paprikapoeder en laat de kaas nog 5 minuten smelten.
*****
Gevulde geitenkaas perziken
recept van Beaufood
- 4 wilde perziken – Gewone perziken of nectarines kunnen ook!
- 100 gr zachte geitenkaas
- 1 el balsamico
- 80 gr dunne plakken serranoham – zo’n 8 plakken
- 2 el honing
Was de perziken en snijd de pit er voorzichtig uit. Geen probleem als er eentje niet helemaal heel meer is, je plakt de boel dan straks gewoon weer aan elkaar met geitenkaas.
Vul de holtes met geitenkaas en druk het geheel goed aan. Strooi een snuf zout en peper over de perziken en sluit af met een drup balsamicoazijn over de geitenkaas. Verpak elke gevulde perzik in twee plakken serranoham.
Leg de gevulde perziken op het rooster van de barbecue of op de plancha. Grill de perziken in ongeveer 5 minuten aan beide kanten goudbruin.
*****
Courgette burgers met Parmezaanse kaas
recept van Beaufood
Dit heb je nodig voor deze courgette burgers met Parmezaanse kaas / 4 stuks voor 4 personen
- 2 courgettes – 600 gr totaal
- 1 ei
- 100 havermout
- 40 gr Parmezaanse kaas
- 1 knoflookteentje
- rasp van 1/2 citroen
- klein kopje paneermeel
Rasp de courgettes met een grove rasp. Leg ze geraspte courgette in een vergiet en strooi er flink wat zout over. Hierdoor onttrek je het overtollige vocht en krijg je straks mooie burgers. Laat de courgette tien minuutjes uitlekken en knijp daarna het vocht er met de hand uit. En dan bedoel ik echt stevig knijpen zodat je zoveel mogelijk vocht eruit haalt.
Meng een een kom de uitgelekte courgette samen met het ei, de havermout, geperste knoflook en Parmezaanse kaas. Breng het geheel op smaak met een flinke snuf peper, zout en de citroenrasp.
Vorm met de hand vier burgers. Wentel ze voorzichtig (de burgers zijn nu nog vrij flexibel) in een laagje paneermeel voor een knapperig laagje. Bak de courgette burgers op de bbq of plancha op laag/medium vuur aan beide kanten goudbruin.
*****
Langoustines met dragonboter en gegrilde venkel
recept van Weekend.Knack
Voor 4:
12 langoustines
50 g boter
1 bosje dragon
2 venkelknollen
1 kl venkelzaad
100 g waterkers
1 granaatappel
2 limoenen
30 g Panko
50 g Parmezaanschilfers
olijfolie
peper en zout
Bereidingswijze
Maak de venkel schoon, bewaar wat van het venkelgroen. Snij elke venkel in 4. Borstel in met olijfolie en kruid met peper en zout. Gril de venkel langs elke snijkantin een grilpan tot hij mooi kleurt.
Leg de gegrilde venkel met de snijkant naar boven. Meng het broodkruim met de limoenrasp, het gekneusde venkelzaad en kruid met peper en zout. Strooi deze crumble over de venkel, besprenkel met olijfolie en gaar nog even verder garen.
Meng de gesmolten boter met 3 el gehakte dragon. Snijd de langoustines met een scherp mes open. Verwijder darmkanaal en maag van de langoustines. Wrijf in met dragonboter en bak ze op de plancha met de vleeskant op de plancha. Draai ze om, met het pantser naar beneden en laat nog een minuutje verder bakken. Kruid met peper en zout.
Spoel de veldsla, meng met de zaadjes van de granaatappel en breng op smaak met limoensap, olijfolie en peper en zout. Verdeel de sla over 4 borden, leg er de gebakken venkel en langoustines bij, strooi er nog wat Parmezaan over.
*****
Karbonades met knoflook en tijm, roodlof en doperwten
recept van okokorecepten
- 4 personen
- 20 min
- Hoofdgerecht
- Hollands
- Vlees
INGREDIËNTEN
- 4 varkenskarbonades
- 400 g gedopte doperwten of 1 kg doperwten in de peul
- 1 stronkje roodlof
- olijfolie
- voor de marinade
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 takje verse tijm
- 2 eetlepels ciderazijn
- 2 glaasjes appelsap
- 1 theelepel paprikapoeder
- 2 snufjes gemengde peper
VOORBEREIDEN
Meng alle ingrediënten voor de marinade: de olijfolie, uitgeperste knoflook, de tijm, ciderazijn en het appelsap. Schep er dan het paprikapoeder en de gemengde peper door.
Doe er de karbonades in en schep ze goed om met de marinade. Dek af met plasticfolie en laat minstens 1 uur marineren op een koele plaats.
BEREIDEN
Dop indien nodig de verse doperwten en snijd het stronkje roodlof in de lengte in vieren. Giet een sliertje olijfolie over de stukken roodlof en strooi er wat fleur de sel over.
Verhit de grillplaat voor. Leg er de karbonades op zodra de grillplaat heet is. Bak de karbonades 10 minuten, waarbij je ze af en toe omdraait. Schep na ongeveer 5 minuten de doperwten op de grillplaat en dan de vier stukken roodlof. Schroei die even mooi aan en dien alles dan meteen op.
PITTIGE HALLOUMIPAKKETJES (V)
recept van ELLE eten
De vegetariër staat vaak buitenspel als vleesminnend Nederland ’s zomers de barbecue tevoorschijn haalt. De oplossing: deze gepekelde, Cypriotische kaas van geiten- en schapenmelk, die je bakt of grilt als vlees.
De kaas heeft zo’n speciale structuur doordat de wrongel uit de melk in heet water of wei wordt gedompeld, tot een lap wordt uitgerold en in stukken wordt gesneden. Doordat de kaas veel eiwitten bevat, krijgt hij een krokant korstje en kan hij hoge temperaturen aan.
PITTIGE HALLOUMI-PAPRIKAPAKKETJES MET CITROEN EN OLIJVEN
vegetarisch • voor 4 personen • 30 min bereidingstijd
4 rode paprika’s
200 g halloumi, in 4 stukken
1 rode peper, fijngehakt
1 citroen, zest en sap
2 tl verse oregano, fijngehakt
4 zwarte of groene olijven, in dunne plakjes
Extra: in water geweekt touw, barbecue of grillpan
Grill of rooster de paprika’s tot ze zacht zijn, maar niet zo zacht dat ze niet meer om de kaas kunnen worden gewikkeld. Snij de paprika van bovenkant tot bodem in met een mes. Snij de bovenkant en bodem van de paprika eraf zodat je een plak paprika overhoudt. Verwijder de zaadjes en leg er een stuk halloumi op.
Besprenkel met citroensap, verdeel er de zest, rode peper, oregano en olijven over en rol de paprika om de kaas heen. Bind de rolletjes vast met het touw en druk het pakketje een beetje plat met je hand. Leg de pakketjes op de hete plancha, barbecue of op de grillpan. Rooster beide kanten 5 min, totdat ze mooie strepen hebben.
*****
OOSTERS SLAATJE MET SCAMPI ‘À LA PLANCHA’
recept van DOLCE WORLD
OOSTERS SLAATJE MET SCAMPI ‘À LA PLANCHA’
Ingrediënten
Voor het slaatje:
Komkommer, lente-uitjes, wokmie, koriander, chilipepertje, sojasaus, sesamolie, limoen
Voor de marinade (scampi’s):
sap van 2 sinaasappelen, 3 teentjes look, olijfolie, scampi’s
Bereiding
Pel eerst de scampi’s en verwijder de darmkanaaltjes.
Maak de marinade. Duw de lookteentjes door de lookpers en meng met het sinaasappelsap, de olijfolie, peper en zout. Giet over de scampi’s en laat 45 minuten in de koelkast staan.
Maak het slaatje. Schil de komkommer en snijd in hapklare blokjes. Snijd de lente-uitjes in dunne plakjes en doe erbij. Voeg eventueel naar eigen smaak een chilipepertje in heel kleine stukjes toe. Snipper de verse koriander en breng op smaak met de sesamolie en de sojasaus.
Ondertussen is de plancha op temperatuur gebracht. Bak daarop de scampi’s.
Verdeel het slaatje over de bordjes, schik de scampi’s erop en werk af met een blaadje koriander en een schijfje limoen.
*****
Saté kambing (saté van geit met ketjapsaus)
recept van Aziatische recepten
Een specialiteit uit Java, maar geliefd in heel Indonesië en daarbuiten. Geroosterde stukjes geitenvlees, kort gemarineerd in ketjap en knoflook, geserveerd met een ketjap-saus. Beetje gefrituurde uitjes erover, paar blokjes lontong erbij, selamat makan!
Omdat ketjap hier de belangrijkste smaakmaker is geldt hoe lekkerder de ketjap, hoe lekkerder de saté kambing en de lekkerste ketjapsauzen zijn van ABC, Kaki Tiga of Bango. En omdat het vlees niet lang gemarineerd of gegaard wordt is het bovendien belangrijk vlees van een jong, mals geitje te gebruiken.
RECEPT
De sateetjes
400g geitenvlees in kleine blokjes van 1 a 1½ cm
3 el ketjap manis
2 teentjes knoflook, geperst
Marineer de stukjes geitenvlees in de ketjap met knoflook. Een uurtje is genoeg, maar het kan best langer. Daarna aan satestokjes rijgen. Traditioneel 3 stukjes per stokje. Veeg de marinade er een beetje af, smeer in met een wat olie gril ze rosé (=medium done). Let op, de marinade verbrandt snel. Op een bord leggen, beetje ketjapsaus (zie hieronder) erover lepelen en serveren met gefrituurde (bawang goreng) of rauwe sjalotjes.
Ketjapsaus I
1 uitje, fijngesnipperd
3 teentjes knoflook, nog fijner gesnipperd
1 el olie
50 ml ketjap manis
2 el citroensap
½ tl suiker
½ tl zout
Verwarm de olie in een klein pannetje, voeg de ui toe en bak rustig tot het hier en daar bruin begint te worden. Voeg dan de knoflook toe en bak die nog even mee. Voeg de ketjap toe en laat zo nodig een beetje indikken. Breng op smaak met het citroensap, zout en suiker. Nu niet te lang doorkoken want de citroen kan dan bitter worden.
Ketjapsaus II
2-4 rode rawit chilipepers (die kleintjes)
1 teentje knoflook
25g gebrande pinda’s
1 tl petis udang
3 el gesmolten gula jawa
1 el (pinda-) olie
5 el (=75ml) ketjap
2 el limoensap
zout
Wrijf eerst de chilipeper met de knoflook fijn in een vijzel (of pers de knoflook en hak de chilipeper heel fijn). Voeg de pinda’s, petis udang, gula jawa, zout en olie toe en wrijf fijn in de vijzel. Ik vind het lekkerder als de pinda’s niet helemaal fijn gemalen worden, dus ik hak die vooraf in stukjes en wrijf ze maar half fijn. Giet het mengsel in een schaaltje, roer er de ketjap door en breng op smaak met het limoensap.